Pse quhet Black Friday?

`Black Friday` ose e përkthyer `E Premtja e Zezë` është një emër jozyrtar për të Premten pas Ditës së Falënderimeve në Shtetet e Bashkuara, e cila festohet të Enjten e katërt të Nëntorit. Një ditë pas Falënderimeve është konsideruar si fillimi i sezonit të blerjeve të fundvitit në Shtetet e Bashkuara që nga viti 1952. Termi “E Premte e Zezë” nuk u përdor gjerësisht deri në dekadat e fundit, gjatë së cilës kohë shitësit globalë kanë miratuar termin dhe datën për të tregtuar shitjet e tyre për pushimet.

Shumë dyqane ofrojnë shitje shumë të promovuara të Premten e Zezë dhe hapen shumë herët, të tilla si në mesnatë. E Premtja e Zezë nuk është një festë zyrtare, por California dhe disa shtete të tjera e respektojnë “Ditën pas Falënderimeve” si një festë për punonjësit e qeverisë së shtetit. Ditë shtesë pushimi thuhet se do të rrisë numrin e blerësve të mundshëm.

Provat më të hershme të frazës Black Friday e kanë origjinën në Filadelfia, ku ajo u përdor nga policia për të përshkruar trafikun e rënduar të këmbësorëve dhe automjeteve që do të ndodhte të nesërmen pas Falënderimeve. Ky përdorim daton të paktën në vitin 1961. Ndërsa fraza u bë më e përhapur, sipas një shpjegimi popullor u bë se kjo ditë përfaqësonte pikën në vitin kur shitësit me pakicë fillojnë të marrin një fitim, duke kaluar kështu nga “në të kuqe” në “në e zezë “.

Kjo traditë u zhvillua për shumë kohë në Amerikë, por më pas u përhap shumë edhe në Europë. Uljet drastike bëjnë që jashtë dyqaneve të formohen rradhë të gjatë me klientë.

Tagged , ,
Translate »
Facebook
Twitter
YouTube
YouTube
Instagram
Open chat
Përshëndetje! Keni pyetje?
Përshëndetje!
Si mund t'ju ndihmojmë?

per shitje me shumice dhe per eksporte ju lutem kontaktoni ne 00355692072142