Ndikimi i teknologjise tek suveniret !

Proçesi i krijimit të një suveniri

Suveniret krijohen nga kujtesa. Sensorët e njerëzve (shikimi, shija, nuhatja, prekja dhe dëgjimi) reagojnë ndaj stimulit dhe transformojnë informacionin në një sinjal që lexohet, përshtatet dhe ruhet në kujtesën tonë.

Suveniret janë të lidhura ngushtë me përvojat tona të jetës. Ata janë të rrethuar nga konteksti, siç janë data, vendi dhe gjendja emocionale. Ato ruhen dhe kujtohen nga memoria kur shkaktohen. Artizanalet me një vlerë emocionale do të veprojnë si shkaktarë të kujtesës. Ashtu si topi i borës që është në raftin tuaj: mund të duket i pavlefshëm, por nuk është kështu. Sepse të kujton një çast të shkëlqyeshëm. Këto artefakte mund të kenë shumë forma: një objekt, një fotografi, një video, një këngë, një vizatim, një libër.

Që nga Antikiteti vizatimi dhe shkrimi ishin mediumet e para të rëndësishme që u përdorën për të ruajtur dhe kujtuar ngjarjet. Individët duhej të formonin suvenirin, përmes dorës dhe mendjes, duke krijuar kështu një interpretim personal të një ngjarjeje.

Progresi dhe suveniret

Shumë kohë më parë, në shpikjen e dhomave të errëta dhe më vonë në kamera: përparimi i mundësuar për të kapur një lloj “suvenire me cilësi të lartë”, ku përfaqësimi nuk varet më nga interpretimi personal. Sot përdoren zakonisht pajisjet për të kapur këto lloje suveniresh: kamera, mikrofona, telefona inteligjentë

Teknologjia e ka bërë të lehtë kapjen e suvenireve. Telefoni inteligjent tani lejon të kapni dhe të ndani / transmetoni suvenire. Të gjithë kufijtë e mëparshëm po zhduken shpejt, dhe mjetet po përmirësohen çdo ditë.

Çdo 30 sekonda, një fotografi kapet, dërgohet përmes internetit për ruajtje dhe shënohet me informacionin e lokalizimit të mbledhur përmes një sensori GPS. Duke kapur çdo çast, mund të jemi të sigurt që nuk do të humbasim kurrë një moment të rëndësishëm.
Teknologjia tashmë ka ndryshuar ndjeshëm mënyrën e kapjes së suvenireve, duke përmirësuar mënyrën e mbledhjes së suvenireve. Në një të ardhme shumë të afërt, videot 360 ° dhe kufjet VR do të jenë brenda mundësive të të gjithëve, duke bërë të mundur krijimin e suvenireve edhe më gjithëpërfshirëse. E gjithë kjo tregon për një të ardhme ku natyra e asaj që ne e quajmë suvenir do të ndryshojë në mënyrë dramatike. Ndërsa i afrohemi një bote ku do të jemi në gjendje të kapim kujtime të plota (të gjitha shqisat dhe emocionet) dhe të rikrijojmë një lloj “eksperience të jetës reale”, tani duhet të shqyrtojmë një varg të ri pyetjesh në lidhje me përdorimin dhe ndikimin e suvenireve.

Shperndaje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram