Si të qëndroni të sigurtë gjatë udhëtimeve

  • Investoni në një çantë/valixhe të mire

Udhëtimi do të ishte gati i pamundur pa bagazhe. Është shumë e rëndësishme të hulumtoni dhe gjeni çanta dhe valixhe udhëtimi që mund të mbajnë dhe mbrojnë të gjitha gjërat e domosdoshme. Kjo përfshin kuleta me cilësi të mirë të cilat shpesh mbajnë pasaporta, patentë shoferi, karta krediti dhe të gjitha informacionet e tjera të ndjeshme. Ndërsa udhëtoni, është e lehtë ngatërrosh vendet ose madje të bëhesh një shënjestër e lehtë për vjedhjen e identitetit. Mbajtja e kartave, licencave dhe pasaportave tuaja të bashkangjitura në çdo kohë është thelbësore për të mbajtur informacionin tuaj të mbrojtur gjatë udhëtimit.

  • Lidhini paisjet me internet privat

Ndërsa qëndroni në një larmi shtëpish, hotelesh dhe zona të tjera publike, lidhja me internetin është një dukuri e zakonshme, megjithatë, zakonisht nuk është opsioni më i sigurt. Shumica e rrjeteve publike nuk kanë masat e duhura të sigurisë në Internet, të cilat mund t’i lejojnë të tjerët të lidhur në rrjet të kenë qasje në pajisjet dhe të dhënat tuaja personale. Përdorimi i një VPN ose i një rrjeti privat virtual është mënyra perfekte për të krijuar një rrjet privat nga një lidhje publike në Internet. Ky rrjet ju ofron anonimitet juve dhe pajisjeve tuaja gjatë përdorimit të internetit – duke mbrojtur kështu identitetin tuaj privat.

 

  • Aktivizoni fjalëkalimet

Pothuajse të gjitha pajisjet ju lejojnë të krijoni dhe të aktivizoni fjalëkalime ose të kaloni kode në mënyrë që të shkyçni pajisjen tuaj. Ky kod mund të jetë gjithçka që dëshironi duke filluar nga 4-6 karaktere dhe më gjerë. Mundohuni ta bëni fjalëkalimin tuaj diçka private dhe të vështirë për t’u gjetur me mend nga njerëzit që tashmë mund të dinë kush jeni. Ndryshoni këto fjalëkalime çdo dy muaj për të siguruar që pajisja juaj është e mbrojtur me fjalëkalim dhe e sigurt. Ndërsa përdorni pajisjet tuaja në vende publike, sigurohuni që të fshehni fjalëkalimin tuaj për të tjerët që mund të kërkojnë.

  • Mos ndani shumë informacion

Kjo këshillë është pak e `vështirë` kur bëhet fjalë për ta mbajtur veten të sigurt gjatë udhëtimit. Me rritjen e mediave sociale vjen edhe ngritja e ndjekësve në internet. Rishikoni llogaritë tuaja të mediave sociale dhe kontrolloni / modifikoni cilësimet tuaja të privatësisë sipas dëshirës tuaj. Të gjitha llogaritë e mediave sociale ju lejojnë të keni mundësinë e një profili privat ku zgjidhni se kush mund të shohë informacionin tuaj personal. Kur postoni në mediat sociale përpiquni të shmangni etiketimin e vendndodhjeve të sakta për të mbrojtur privatësinë tuaj. Për shembull, në vend që të etiketoni një vend të caktuar, etiketoni qytetin përkatës, duke hedhur një rrjet më të gjerë se ku jeni konkretisht. Një tjetër këshillë e mediave sociale është të postoni fotografi ose një vendndodhje pasi të jeni larguar tashmë nga zona. Kjo jo vetëm që ju mbron, por edhe i pengon të tjerët të ndjekin hapat tuaj dixhitalë.

 

E dini që privatësia juaj mund të kompromentohet nësë hyni në një linjë internet jo të sigurt? Gjatë udhëtimeve konsiderojini këto këshilla për të qënë më të sigurtë nga Hacker ose `ndjekës` të dyshimtë!

Shperndaje
Tagged , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram