souvenir albania. Interviste e vitit 2018 nga bid shkodra

Souvenir Albania, gjërat më të mira që një turist mund të blejë! 

Në rubrikën “Rrëfe sekretin e suksesit tend”, z. Ardit Bilani , sipërmarrës i biznesit “Souvenir Albania” , 

do të rrëfejë eksperiencën e tij në botën e biznesit rreth sfidave , rrezikun e marrë përsipër në 

rrugëtimin e gjatë drejt suksesit. 

– Z.Bilani, sa vite keni në biznes? 

Thuajse njëmbëdhjetë vite në prodhimin e produkteve artistike me simbole kombëtare. 

– Si ju lindi ideja juaj rreth këtij biznesi? 

Familja jonë ka mbi 20 vite që merret me tregti, duke ia trashëguar këtë aftësi edhe pasardhësve të tyre. 

Gjithmonë, ndoshta nisur nga modeli që shihja çdo ditë, pasi familja ime kishte shumë vite që merrej me 

tregti, frymëzohesha dhe kisha dëshirë të bëhesha një sipërmarrës i sukseshëm. Fillimisht e nisa me 

punime dore me dru me simbol shqiponjën dhe dy shigjeta, po vura re që ato u prit mjaft mirë  nga 

klientet duke më bërë te kuptoj që punimet e dorës preferoheshin shumë nga klientët pasi nuk ka dy 

produkte të punuara me dorë që të jenë identike. Më pas zgjerova gamën e produkteve dhe të punimeve 

me motive kombëtare jo vetëm nga Rajoni i Veriut por nga mbarë Shqipëria duke i vendosur emrin 

biznesit “Souvenir Albania”, që përfaqëson më së miri të gjitha dimensionet kulturore dhe historike, që 

mund t’i rezistojnë kërkesave të tregut dhe pritshmërive të vizitorëve dhe turistëve që e vizitojnë 

Shkodrën. 

– Çfarë shërbimesh ofroni që ju bën të veçantë nga konkurentët tuaj? 

Pavaresisht se në qytetin e Shkodres ka disa dyqane suveniresh, mendoj se filozofia e të bërit biznes 

mishërohet shumë mirë në produktet që aktiviteti ynë ofron, pjesa e ngjyrosjes dhe e dekorimit është 

tërësisht artizanale, duke bërë kësisoj që ky aktivitet të mbartë një pjesë të shpirtit tim, që e bën atë 

unik në raport me dyqanet e tjera. Nisur nga produktet e përzgjedhura me simbole kombëtare që është 

e cilësisë së lartë, produkte të personalizuara, marrëdhenia me klientin e deri tek ambjenti i ngrohtë në 

dyqan, që sjellim një “copë” nga Shqipëria. Nuk mund të mungonin për turistët edhe bluzat, ku në të 

janë të stampuar figurat më të rëndësishme të kombit tonë, si Skënderbeu, apo pamje nga qyteti i  

Shkodrës, magnete të cilat janë krejtësisht inovative dhe që ndoshta mund të mos frymëzohen nga 

tradita, por që arrijnë të mbërthejnë thelbin e të jetuarit në Shkodër. 

– Cilat janë sfidat më të mëdha që jeni përballur gjatë rrugëtimit tuaj drejt suksesit dhe si i keni zgjidhur 

ato? 

Ndërtimi i biznesit dhe krijimi i mazhit të qëndrueshëm ka qënë sfida me ë madhe pasi kërkonte një 

shumë të lartë investimi si në kohë ashtu edhe në para, por këmbëngulia dhe energjia për t’ja dalë, ka 

bërë që Souvenir Albania të jetë një nga bizneset me të sukseshme në qytetin tonë, Shkodër. Nuk mund 

të lë pa përmendur sfidën e pamenaxhueshme e cila është edhe konkurrenca e pandershme që bëjnë 

tregtarët ambulantë në treg, veçanërisht në rast festash, por shpresoj që me ndërhyrjen e duhur të 

institucioneve përgjegjëse të ndryshojë kjo situatë. 

– Cilat mendoni se janë pikat tuaja më të forta? 

Nuk ka një formulë të shkruar mbi të qënurit një sipërmarrës i sukseshëm, por besoj që karakteri im i 

kombinuar edhe me përkushtimin, apo të qënurit një person energjik dhe gjithnjë proaktiv ndaj 

ndryshimit duke këmbëngulur në ëndrrat e mia ka bërë që të më mbajë gjithnjë në rrugën e duhur. 

– Si i reklamoni biznesin dhe produktet që ofroni? 

-Produktet dhe shërbimet që ofrojmë në dyqanin “Souvenir Albania”, i reklamojmë përmes përdorimit të 

rrjetit sociale si Facebook apo edhe në Instagram dhe që kanë të njëjtin emër, “Souvenir Albania”. 

Gjithashtu, nisur edhe nga ndikimi i konsumatorëve tanë në vendet ku jetojnë në shoqërinë e tyre 

(në mbarë botën) na ka nxitur që të hapim edhe një ëebsite e cila gjindet lehtësisht në internet në 

adresën ëëë.souveniralbania.com me synimin që shumë shpejt do te shërbejë si një dyqan online per 

të gjithë ato që nuk kanë mundësi të vijnë të vizitojnë dyqanin në qytetin tonë e cila ndodhet 

shëtitoren kryesore të saj, e cila njihet ndryshe nga qytetarët e saj edhe si Pedonale . 

– Cilat janë karakteristikat që kërkoni nga një punonjës? 

Personi i kontaktit, që në rastin e Souvenir Albania, është shitesi, është ai me të cilin konsumatori ka 

kontaktin e parë me biznesin, duke ndikuar mbi imazhin dhe suksesin e “Souvenir Albania”. Për këtë 

arsye, ne kërkojmë që tek punonjësi të gjejmë më të mirën e mundshme. Kërkojmë që ai të jetë sa më 

komunikues, të arrijë të kapë nevojën dhe preferencën e konsumatorit, në mënyrë që ai të dalë nga 

dyqani i kënaqur. Nuk mund të lëmë pa përmendur edhe ndjesinë e jashtëzakonshme që ne 

provojmë tek ne gjen pikërisht atë gjë që i mungonte dhe që nuk janë raste të pakta (fatmirësisht 

edhe për ne). Por nuk mund të lë pa përmendur besnikërinë, korrektësinë, zotërimin e gjuhëve të 

huaja që duhet ti ketë patjetër. 

– Pse zgjodhët zonën BID, (Rr.Kole Idromenoi), që të ushtronit aktivitetin? 

Duke qënë se zona pedonale është zona më e frekuentuar si nga banorët e qytetit tonë ashtu edhe nga 

turistët që vinë (vendas apo dhe të huaj), larmia që gjen tek ne, bën që ata të mos largohen nga 

Shkodra pa marrë diçka që të kujton këtë qytet të mrekullueshëm. 

– Si i keni përballuar situatat kur klienti është i pakënaqur? 

Kjo ndodhë shumë rrallë për të mos thënë fare, por në raste të tilla që mund të vijë p.sh. nga 

mungesa e informacionit mbi cilësinë e produkteve. Në këto raste, ne i dhurojmë atyre nga produktet 

tona. 

– A keni ndonjë këshillë që doni t’i jepni dikujt që ka dëshirë të hapë një biznes? 

Shumë njerëz mendojnë se të jesh një sipërmarrës ka të të bëjë me të paturit e ideve më të mira. Kjo 

qëndron, por për të filluar diçka të re , ju duhet të keni një ide që funksionon, diçka për të cilën njerëzit 

kanë nevojë, dhe mbi të gjitha duhet të jenë këmbngulës, të mos pushojë asnjeherë së besuari në  

ëndrrën tuaj duke qenë të aftë të kapni ndryshimin kur të tjerët akoma nuk e kanë parë. 

Faleminderit! 

Shperndaje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram